Снимка: БГНЕС

РЗС иска освобождаването на вицепремиера Симеон Дянков от правителството, съобщи председателят на партията и независим депутат Яне Янев.

Според него Дянков трябва да бъде освободен в разумни срокове - две-три седмици.

Ако това не стане, от РЗС смятат да протестират безсрочно пред Министерството на финансите.

Хората на Яне се обявиха и против всичките 28 мерки на правителството, тъй като те създавали опасност за социалния мир по подобие на Гърция.

"Държавата е във финансово свлачище, тя е качена на шейна и се носи към финансов колапс“, заяви Янев.

Той призова правителството незабавно да предприеме действия по събирането на 1,5 млрд. лв от Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол, заради характера на сключените договори в различни дружества.

От РЗС настояват спешно в пленарна зала да влязат и поправките в закона "Кушлев“, за да може на законово основание чрез тях комисията да прибере около 1 млрд. евро от незаконно придобито имущество, което може да стане за около 7-8 месеца.

"Ако до 2-3 седмици Борисов не смени Дянков, не се сформира екип за борба с кризата, единственото, което ни остава, е насилствената смяна на финансовия министър под обществен натиск. Другия вариант е просто Бойко Борисов да извади оставката от джоба си", коментира Янев.

Лидерът на РЗС повтори, че ще спазят обещанието си и ще подкрепят искането си за импийчмънт на президента Първанов, но отново направиха уговорката, че до 10 дни очакват да има споразумения между президента и премиера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase